Ceviz ezmesi Burdur'un en meşhur tatlısıdır.

Ceviz ezmesi Burdur'un en meşhur tatlısıdır. Burdur'a gelenler bu lezzeti tatmadan şehirden ayrılmıyor. Lezzetinin sırrı ise bölgede yetişen ceviz ve şekerde yatıyor. Burdur Ceviz ezmesi, eski çağlardan beri sadece Burdur'da yapılan, Burdur'a özgü bir lezzettir. Eşit miktarda ceviz, irmik ve şeker karışımından hazırlanan son derece lezzetli ve hafif bir yemektir. İrmik ve cevizin doğal karışımından yapıldığından son derece sağlıklı, besin değeri açısından dengeli ve vücudun ihtiyacını karşılayan içeriklere sahiptir.

Burdur Ceviz Ezmesi


Ceviz ve irmik, kendi yağlarından başka yağ ilave edilmediğinden ve cevizin kolesterolü önleyici özelliği olduğundan oldukça sağlıklı besinlerdir. Bu besin, kaynayan pekmezin içerisine ceviz ve irmiğin ilave edilip karıştırılmasıyla elde edilir; Kaynatılmadığı, kavrulmadığı, temperlenmediği veya başka bir işleme tabi tutulmadığı için oldukça hafiftir. Bu üretim yönteminde ceviz ve irmiğin doğal yapısı bozulmadığı için bu maddelerin vücuda faydaları bozulmadan korunur.

Cevizin içerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihinsel yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Aynı zamanda potasyum açısından da zengindir. Sinirlerin uyarılması ve kas dokusunun çalışması için potasyum gereklidir. Magnezyum içerdiğinden kasları gevşeten kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunur. Oksijenin akciğerlerden dokulara taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen demir açısından zengin bir besindir.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski
İşinizi daha iyi yönetin, daha fazla başarı kazanın
İşinizi daha iyi yönetin, daha fazla başarı kazanın