Türk mühendis Murat Aras tarımda sıvı gübreleme teknolojisini üretti. Aras, “Bu makineyle gübre toprağın 15 santimetre derinliğe kadar inebiliyor. "Bu sayede gübrenin içindeki mineral ve elementlerin buharlaşma ihtimali ve gereğinden fazla gübre kullanımı önlenerek gübre maliyetleri yüzde 50 oranında ortadan kalkıyor" dedi.
Tarımda sıvı gübreleme
Sıvı Gübre Enjeksiyon Makinesi ile sıvı gübre doğrudan bitki köklerine verilir. Gübre kaybını da ortadan kaldıran bu teknoloji, Türk mühendis Murat Aras tarafından geliştirildi. Burdur Valisi Hasan Şıldak ve Tarım İl Müdürü Oktay Darcan, Burdur Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda ilk kez görücüye çıkan tarım makinesi hakkında mühendis Aras'tan bilgi aldı.
Satış Müdürü Suat Uysal, Antalya'da üretilip Bucak Talay Ticaret aracılığıyla satışa sunulan tarım makinesinin yoğun talep gördüğünü, Türkiye'de ilk yerli üretim olan sıvı toprak gübreleme makinesinin tüm fabrikalarda kullanıldığını anlattı. fabrikalar. Makinenin arkasına takılan ekipmanlar yardımıyla sebze ve meyve çeşitlerinin yetiştirildiği ve tarım yapılabileceği belirtiliyor. .
Yurt dışından talep gelmeye başladı
Yurt dışından çok fazla talep olduğunu belirten Aras, “Özel bıçak sistemleri ve etkili ilaçlama sayesinde gübre doğrudan toprağa veriliyor. Bu sayede bitki gübrenin tamamını kullanabilir. Gübrenin toprağın 15 santimetre derinliğe kadar inmesi, gereğinden fazla gübre kullanılması ve toprakta kalma sorunu, yeterli köklere ulaşamama veya değerli mineral ve elementlere ulaşma maliyetinin yüzde 50'ye varmasını sağlıyor. Gübrede kaybolan maddeler ortadan kaldırılır.Bin litre seyreltilmiş sıvı gübre ile ortalama 50 dekar araziyi gübreleme kapasitesine sahip olan ve bin iki bin litre sıvı gübre kapasitesi olan makinemizin tankı otomatik olarak doldurulmaktadır. Bu sayede depoyu doldurma sıkıntısı ortadan kalkar. "50 santimetreden 100 santimetreye kadar her türlü bitkide kullanılabildiği gibi, tüm sıra arasına sığacak şekilde de tasarlandı" dedi.
Yorum Gönder