Kibyra'da Bazilikal Planlı Kilise Bulundu
Yapının önemli olduğunu ve Kibyra'nın Hristiyanlık dönemine ilişkin, geç antik çağına ilişkin önemli bilgiler verdiğini söyleyen Özüdoğru; İlk Hristiyanlık dönemine ilişkin M.Ö. 4’üncü ve 5’inci yüzyıllarda inşa edilmiş bir kilise yapısı olduğunu anladık. Kazı yaptığımız Güney Odalarında, daha çok burada görev yapmış din adamlarının; rahiplerin dini tören için hazırlandıkları, hem de burada görev yapmış rahiplerinin mezarları bulunuyor.
Burada 6 adet mezar yapısı açtık.
Bunlardan en önemlisi, Roma dönemi taş lahit, Bizans döneminde kilise içerisinde tekrar kullanılmış. Umuyorum, Kilisedeki kazı çalışmaları tamamlandığında, kent özellikle, erken Hristiyanlık dönemine ait önemli bir dinsel yapıyı da ziyaret için kazanmış olacak.
Özüdoğru şunları söyledi;
Yapıdaki kazı çalışmalarımızı planlarımızda herhangi bir aksilik olmazsa önümüzdeki sezon bitirmeyi planlıyoruz. Ondan sonra koruma, konservasyon ve restorasyon projesi hızla hazırlanacak.
Bir kaç yıl içerisinde ziyarete açılmış olacak.
Kilise yapısı olarak erken Roma Dönemi Pagan inanç tapınaklarından çevrilmiş iki kilise yapısı olduğunu biliyorduk. Fakat oralarda herhangi bir kazı çalışması mümkün olmamıştı.
Bu yapının önemi, belki ilk kez Roma Dönemi Bazilikasından devşirilmiş olsa da, bunu henüz kesin söyleyemiyoruz. Kilise olarak inşa edilmiş, büyük bir yapı ve Anadolu'da Hristiyanlığın erken dönemlerine ait, bu tür kiliseler çok az sayıda bulunur. Kazılarımız bittiğinde Kibyra’da bunlardan birini temsil etmiş olacak” ifadelerini kullandı.
Serkan Şimşek
Yorum Gönder